4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Het belang van vaccinaties voor huisdieren

6 september, 2024


Met de juiste vaccinaties bieden we uw huisdieren de nodige bescherming tegen diverse ziektes. Helaas zijn er in Nederland nog te weinig honden en katten gevaccineerd, waardoor een uitbraak van een ziekte zich snel kan verspreiden. Daarom is het belangrijk dat we de juiste vaccinatiegraad behalen. In dit blog leggen we u graag uit waarom het zo belangrijk is om uw huisdier te vaccineren.

Het belang van vaccineren

Vaccinaties spelen een cruciale rol in de bescherming van uw huisdier tegen ernstige en soms levensbedreigende ziekten, zoals hondenziekte, parvovirus, kattenziekte en rabiës. Ze beschermen niet alleen uw huisdier, maar helpen ook om de verspreiding van deze ziektes te beperken, wat de veiligheid van andere dieren in uw omgeving bevordert. In Nederland en Europa is het vaccineren van huisdieren bovendien vaak verplicht, zoals de vaccinatie tegen myxomatose bij konijnen. Met vaccinaties draagt u niet alleen bij aan de gezondheid van uw huisdier, maar dus ook aan de huisdieren in uw omgeving.

Kudde-immuniteit

Volgens de KNMvD is de vaccinatiegraad onder huisdieren in Nederland nog onvoldoende. Het is essentieel om de kudde-immuniteit te versterken. Wanneer genoeg dieren binnen een gemeenschap gevaccineerd zijn, daalt het risico op ziekte-uitbraken drastisch, wat zelfs ongevaccineerde huisdieren indirect beschermt. Hoe groter het aantal gevaccineerde dieren, hoe kleiner de kans op de verspreiding van ziektes.

Vereiste vaccinaties in een pension

Dierenpensions hanteren vaak aanvullende vaccinatie-eisen om de gezondheid van alle dieren te waarborgen. Voor honden wordt vaak een extra vaccinatie tegen kennelhoest vereist en voor katten is een vaccinatie tegen Bordetella bronchiseptica gebruikelijk. Wilt u weten om welke vaccinaties uw dierenpension vraagt? Neem dan contact op met uw dierenpension.

Uitbraak van Kattenziekte

Stichting Zwerfkatten Nederland heeft een stijging van Kattenziekte, ook bekend als feline panleukopenie-virus (FPV) onder zwerfkatten waargenomen. Dit is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die niet alleen zwerfkatten, maar ook huiskatten kan treffen. Het virus veroorzaakt bloederige diarree en uitdroging, met name gevaarlijk voor ongevaccineerde katten. Om de verspreiding tegen te gaan, is het cruciaal om alle katten te vaccineren, aangezien het virus langdurig in de omgeving actief blijft.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier vaccineren?

We adviseren om elk jaar de nodige vaccinaties aan uw huisdier te geven. Sommige vaccinaties, zoals die tegen kennelhoest en de ziekte van Weil, zijn 1 jaar werkzaam terwijl andere vaccinaties 3 jaar werkzaam zijn. Hierdoor heeft uw huisdier niet elk jaar dezelfde vaccinaties nodig.

Regelmatige controles

Naast vaccineren is het ook belangrijk om regelmatig met uw huisdier op controle te gaan. Tijdens een routinecontrole kunnen we vroege tekenen van ziekten of gezondheidsproblemen opsporen. Daarnaast biedt een controle ook preventieve zorg, zoals ontworming, vlooien- en tekenpreventie en gebitsreiniging. Op deze manier kunt u gezondheidsproblemen preventief bestrijden.

PETcomfort Zorgplan

Met ons PETcomfort Zorgplan bent u ervan verzekerd dat uw huisdier altijd de beste zorg krijgt. Elk jaar ontvangt uw huisdier de essentiële basisvaccinaties, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de bescherming tegen gevaarlijke ziekten. Naast de vaccinaties biedt het plan extra voordelen, zoals regelmatige gezondheidscontroles, preventieve behandelingen en kortingen op andere diensten. Zo houdt u uw huisdier gezond en gelukkig terwijl u tegelijkertijd bespaart op de zorgkosten.

Bekijk het zorgplanMaak een afspraak

Maak een afspraak voor de vaccinatie van uw huisdier

Bij Dierenkliniek PETcomfort vaccineren we uw kat, hond of konijn tegen diverse ziektes. Maak vandaag nog een afspraak voor de vaccinatie van uw huisdier. Heeft u nog vragen over de vaccinaties? Neem dan contact met ons op via 030 288 5444 of stuur een e-mail naar info@petcomfort.nl. We beantwoorden graag al uw vragen over de vaccinaties van uw huisdier.

Neem contact opMaak een afspraak

 

Deel dit bericht