Braken en Diarree
De meeste dieren hebben zo af en toe wel eens last van maagdarm klachten zoals braken of diarree. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een (onschuldig) virus, of ze hebben iets verkeerds gegeten en katten braken nogal eens een haarbal uit. Meestal gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over. Het is dus niet altijd nodig om bij één keer overgeven direct een dierenarts te bellen. Uiteraard mag dit wel als u zich zorgen maakt, want daar zijn we immers voor.
Bloed bij braaksel of diarree
Soms is het echter onverstandig om af te wachten. Bijvoorbeeld als uw hond, kat of huisdier blijft braken, ook geen water binnenhoudt, heel erg sloom is of als u bloed bij het braaksel ziet. Dit geldt ook voor aanhoudende diarree of (veel) bloed bij de ontlasting. Ondanks de vaak onschuldige oorzaak, kunnen de gevolgen in deze gevallen wel ernstig zijn. Met name uitdroging kan levensbedreigend zijn. Ook bij pups en kittens is het niet verstandig om af te wachten, omdat hun kleine lijfjes nóg gevoeliger zijn voor uitdroging en suikertekort.
Wat te doen?
Het is belangrijk dat dieren die overgeven en/of diarree hebben, blijven eten en drinken. Het liefst voer dat ze al kennen (gewoon hun eigen voer dus), of iets smakelijks en licht verteerbaars zoals gekookte kip of een beetje blikvoeding met wat warm water erdoor. Het is niet verstandig om hele rare dingen te gaan uitproberen, omdat de maag juist al van slag is. Kleine beetjes voer en water worden over het algemeen het beste verdragen. Ook als het dier wel honger heeft kunnen er beter vaak kleine beetjes gevoerd worden dan teveel ineens.
Ernstigere oorzaken van braken en diarree
Naast de vrij onschuldige maagdarm virussen en ‘verkeerd gegeten dingen’ zijn er uiteraard ook andere, soms ernstiger oorzaken van braken en diarree bij huisdieren. Parasieten of voedselovergevoeligheden kunnen een rol spelen, of er kan sprake zijn van (heftige) ontstekingen of tumoren. Als uw dier erg ziek is of de klachten houden aan, dan zullen we uiteraard aanvullend onderzoek adviseren om de juiste diagnose te kunnen stellen.