4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Ontvlooien van katten

Vlooien zijn veelvoorkomende parasieten die niet alleen nadelige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier, maar ook voor u. Deze parasieten veroorzaken niet alleen jeuk, maar dragen mogelijk ook ziekteverwekkers met zich mee. Gelukkig zijn er middelen voor de preventie en bestrijding van vlooien bij katten. Dierenkliniek PETcomfort helpt u graag bij het behouden van de gezondheid van uw kat.

Hoe krijgt een kat vlooien?

Katten raken op verschillende manieren besmet met vlooien. Vlooien komen vaak voor in de omgeving. Uw kat kan vlooien oppikken wanneer ze buiten is of door contact met andere dieren. Zelfs binnenkatten lopen risico. Controleer en behandel daarom zowel buiten- als binnenkatten regelmatig met een geschikt vlooienmiddel voor katten.

Hoe herkent u vlooien bij uw kat?

Heeft u een vermoeden dat uw kat last heeft van vlooien? Er zijn een aantal duidelijke signalen waarop u kunt letten.

  • Katten met vlooien krabben vaak intensief, bijten zichzelf of likken overmatig aan hun vacht. Veelvoorkomende plekken waar vlooien zich vestigen, zijn de onderrug, liezen, achter de oren en de buik.
  • Rode bultjes of korstjes op de huid kunnen wijzen op vlooienbeten.
  • Kam met een vlooienkammetje door de vacht van uw kat. Veeg eventuele zwarte puntjes op een natte tissue. Als het papier rood of roodbruin kleurt, gaat het om vlooienpoep.
  • Als u zelf jeukende rode bultjes op uw benen heeft, kan dit duiden op vlooienbeten.

Vlooien bestrijden

Bij Dierenkliniek PETcomfort bieden we verschillende veilige en effectieve middelen voor de bestrijding van vlooien bij katten. We adviseren u graag over het beste vlooienmiddel voor uw kat, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand.

Naast het behandelen van uw kat met een geschikt middel is het preventief bestrijden van vlooien ook belangrijk. Regelmatig gebruik van een vlooienmiddel voorkomt nieuwe besmettingen.

Ontvlooien kat schema

Houd voor een effectieve, preventieve zorg een vast schema aan voor het ontvlooien van uw kat. Door uw kat regelmatig te ontvlooien, verkleint u de kans op een besmetting.

Leeftijd/Type kat Hoe vaak ontvlooien?
Kittens Om de 4 weken, vanaf een leeftijd van 8 weken
Volwassen katten Maandelijks
Binnenkatten Minimaal 4 keer per jaar

 

Extra maatregelen

Behandel bij een vlooienplaag niet alleen uw kat, maar ook de omgeving. Was de kussens, dekens en andere stoffen op hoge temperatuur om eventuele vlooien en eitjes te verwijderen. Maak gebruik van een ongediertespray om vlooien in tapijten en meubels te bestrijden. Behandel alle huisdieren in huis met een antivlooienmiddel gedurende deze periode en herhaal deze behandeling gedurende drie tot zes maanden.

Vlooien bestrijden met behulp van Dierenkliniek PETcomfort

Heeft u vragen over vlooien bij katten of wilt u advies over het bestrijden van vlooien? Neem gerust contact op met Dierenkliniek PETcomfort. We helpen u en uw huisdier graag verder en zorgen samen voor een vlooienvrije omgeving.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

  1. Is het nodig om een binnenkat te ontvlooien?
    Ja, ook binnenkatten lopen risico op vlooien. Vlooien kunnen via schoenen, kleding of andere dieren het huis binnendringen.
  2. Hoelang duurt het voordat vlooien weg zijn bij katten?
    Dit hangt af van de ernst van de besmetting. Bij een goede behandeling zijn de meeste vlooien binnen enkele dagen verdwenen, maar het kan enkele maanden duren om een vlooienplaag volledig te elimineren.
  3. Welk middel is het meest effectief tegen vlooien?
    Het beste middel verschilt per situatie. We adviseren u graag over de meest effectieve vlooienmiddelen voor uw kat, zoals spot-on producten, tabletten of vlooienbanden.
  4. Kan een mens vlooien krijgen van een kat?
    Nee, dit is niet mogelijk. Een kattenvlo kan niet overleven op een mens. Het is wel mogelijk dat een vlo u bijt. Dit uit zich in kleine, rode bultjes.
  5. Zijn vlooien gevaarlijk voor mijn kat?
    Ja, dat is mogelijk. Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken bij een kat en brengen mogelijk andere ziektes.
  6. Hoe gedraagt een kat met vlooien zich?
    Een kat met vlooien krabt, likt of bijt vaak aan de vacht en huid. Het kan ook voorkomen dat uw kat plotseling opspringt of veel rolt.