4,7 | 54 Reviews

Vandaag gesloten

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Castratie konijn

Konijn castreren

Afhankelijk van of u een mannelijk of vrouwelijk konijn heeft, verschilt de castratieprocedure enigszins. Wat hetzelfde blijft bij castratie is dat alleen de hormoonhuishouding van uw konijn verandert. Hierdoor zult u merken dat uw konijn minder vaak rijdt, minder sproeit en over het algemeen rustiger wordt.

Castratie mannetjes konijn

Een castratie is een relatief kleine ingreep, waarbij we met een kleine incisie de testikels verwijderen. Uw konijn is tijdens de castratie onder volledige narcose. Zodra uw konijn volledig bij bewustzijn is, voldoende warmte heeft behouden en geen tekenen van ongemak vertoont, is het klaar om naar huis te gaan.

Castratie vrouwtjes konijn

We adviseren om een vrouwtje tussen de 6 maanden en 1,5 jaar te castreren, aangezien dit de beste herstelperiode en minste risico’s biedt. Bij de castratie van een vrouwtje verwijderen we de baarmoeder en eierstokken.  De belangrijkste reden voor deze ingreep is het voorkomen van baarmoederproblemen, zoals baarmoederontstekingen en baarmoeder kanker. Net als bij mannetjes mag het vrouwtje weer naar huis zodra ze volledig bij bewustzijn is, warm genoeg is en geen pijn meer heeft.

"Denk bij een konijn tijdig na over de castratie, want konijnen zijn op jonge leeftijd al vruchtbaar, vooral mannelijke konijnen kunnen al na 4 tot 5 maanden vruchtbaar zijn."

Waarom moet ik mijn konijn laten castreren?

Er zijn verschillende redenen waarom castratie een verstandige keuze kan zijn voor uw konijn:

  • Het voorkomt ongewenste nestjes.
  • Niet-gecastreerde mannetjes vertonen vaker vechtlust en kunnen agressief worden.
  • Uw konijn sproeit minder, wat het gedrag in huis verbetert.
  • Vrouwelijke konijnen zijn minder agressief en dominant na een castratie

Heeft u meerdere konijnen en wilt u nestjes vermijden? Dan is het voldoende om slechts één van de konijnen te laten castreren.

Nazorg castratie konijn

Tijdens de nazorg van een castratie van uw konijn moet u op de volgende punten letten:

  • Uw konijn moet dezelfde dag nog eten. Heeft uw konijn moeite met eten? Neem dan contact met ons op. We helpen u bij met het vinden van speciale voeding en vertellen u hoe u het beste dwangvoeding kan geven.
  • Let goed op eventuele veranderingen in het gedrag van uw konijn gedurende de dag. Het kan zijn dat uw konijn wat rustiger is dan normaal. De reden hiervoor is dat het hormoonniveau na de castratie afneemt. Neem bij twijfel over het herstel altijd contact met ons op.

Houd er rekening mee dat uw konijn nog tot 6 weken na de castratie vruchtbaar is. Daarom adviseren we om uw konijn na de castratie nog gescheiden te houden van niet-gesteriliseerde konijnen.

Voorbereiding op de castratie

Ter voorbereiding op de castratie is het belangrijk dat uw konijn zo min mogelijk stress ervaart. In de dierenkliniek zorgen we ervoor dat uw konijn in een rustige ruimte herstelt. Daarnaast moet uw konijn voor de castratie gewoon eten en drinken. We adviseren om eigen voer mee te nemen, zodat uw konijn de voeding herkent en na de operatie direct weer gaat eten.

Op welke leeftijd kan ik mijn konijn laten castreren?

Voor een castratie van uw konijn hanteren we een minimumleeftijd van 4 maanden. Als uw konijn te jong is, brengt dit een verhoogd risico met zich mee tijdens de narcose. Wanneer u te lang wacht, neemt het risico op ongewenste nestjes toe. Bij grote rassen voeren we de castratie rond de leeftijd van 6 maanden uit. We begrijpen echter dat u misschien liever nog even wilt wachten met de castratie. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat het mannetje en vrouwtje gescheiden blijven tot de castratie.

Maak een afspraak bij PETcomfort

Maak eenvoudig een afspraak voor de castratie van uw konijn bij ons. Ons toegewijde team zorgt ervoor dat uw konijn de best mogelijke zorg krijgt. We begrijpen dat een ingreep spannend kan zijn, zowel voor u als voor uw huisdier. Daarom nemen we de tijd om u vooraf te voorzien van gedetailleerd advies en antwoorden op al uw vragen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en ervaar de zorg en aandacht die uw konijn verdient.

Maak een afspraak

Meer informatie nodig? Neem contact met ons op

Wilt u graag meer weten over de castratie van uw konijn? Neem contact met ons op via 030 288 5444 of stuur een e-mail naar info@petcomfort.nl. Onze dierenartsen beantwoorden graag al uw vragen en voorzien u van alle benodigde informatie.

Neem contact met ons op

Reviews

“Ik was al een poos op zoek naar een goede dierenarts in Utrecht. Toen kwam ik terecht op PETcomfort. Vriendelijke en deskundige dierenartsen met een groot hart voor dieren.”

– Vorstenbosch

“Zeer tevreden met de behandeling van mijn hond. Duidelijke uitleg over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.”

– Elles

“Ik ben ontzettend goed geholpen met mijn nieuwe kat Karel. Ik kan iedereen Petcomfort aanbevelen, fijnste dierenarts in Utrecht.”

– Alkemade

Ontmoet het gepassioneerde team

Maak kennis met het team van Dierenkliniek PETcomfort. Wij nemen de zorg van uw huisdier uit handen met onze diergeneeskundige behandelingen. Wil je bij ons komen werken? Bekijk dan onze vacaturepagina.

Dierenarts Severina Boslooper
Dierenarts Brenda Tollenaar
Dierenarts met een kat
Paraveterinair Eline van Zoest

Onze dierenkliniek in Utrecht

Onze openingstijden

Maandag: 08.30 tot 18.00
Dinsdag: 08.30 tot 18.00
Woensdag: 08.30 tot 18.00
Donderdag: 08.30 tot 18.00
Vrijdag: 08.30 tot 18.00
Zaterdag: 10.00 tot 13.00