Oorproblemen bij honden en katten
In onze dierenkliniek zien we regelmatig honden katten met last van de oren. Ze schudden veel met de kop, schuren langs meubels of over de vloer en krabben vaak met hun poten aan hun kop.
Oorproblemen bij honden en katten zijn over het algemeen niet levensbedreigend, maar het doet pijn en het jeukt dus het is erg vervelend. Een gezond oor is vanbinnen mooi lichtroze van kleur en stinkt niet. In elk oor zit wat oorsmeer, dit is normaal. Het oorsmeer zorgt ervoor dat vuil dat in het oor van uw hond of kat terecht komt weer naar buiten wordt afgevoerd. Oorsmeer bij honden en katten is vaak donker van kleur. Het zien van ‘zwarte dingetjes’ hoeft dus niet meteen te betekenen dat er een probleem is.
Als er extreem veel oorsmeer of zelfs pus uit het oor van uw hond of kat komt, dan is daar natuurlijk wel een oorzaak voor. Vaak is dit een oorontsteking veroorzaakt door bacteriën en/of gisten. Voornamelijk bij pups en kittens zien we ook nog wel eens dat oormijten jeuk en irritatie kunnen veroorzaken. In het juiste jaargetijde kunnen grasaren ook (diep!) in het oor terecht komen, vaak zie je dan dat het dier tijdens of net na een wandeling door hoog gras onophoudelijk blijft schudden.. Wacht niet te lang en laat een dierenarts goed in de oren kijken, want hoe dieper het grasaartje zit, hoe meer schade het kan veroorzaken en hoe lastiger het weer te verwijderen is.
Diagnose
Om de juiste diagnose te stellen (en dus een juiste behandeling in te stellen), moet er altijd met een speciale kijker (otoscoop) in de oren van uw hond of kat gekeken worden. Van de buitenkant kun je niet zien of er wel of geen oormijten zijn en hoe ernstig de ontsteking is. Daarnaast moet er altijd gecontroleerd worden of het trommelvlies intact is voordat er zalf (of oorcleaner!) in een oor gedaan mag worden.
Bij een kapot trommelvlies is het risico op schadelijke neveneffecten namelijk erg groot, omdat de zalf in het middenoor terecht komt. Er kan blijvende schade aan het evenwichtsorgaan ontstaan en de viezigheid wordt alleen maar nog dieper het oor in gespoeld. Vandaar dat wij in principe geen oorzalf over de balie meegeven, zonder dat er goed in de oren gekeken is. Wij vinden dit een te groot risico. Dit staat uiteraard nog los van het feit dat de verschillende oorzaken verschillende behandelingen behoeven en dit van de buitenkant dus niet zichtbaar is.
Terugkerende oorontsteking
Bij hardnekkige of terugkerende ontstekingen wordt er verder onderzoek gedaan. Er kan bijvoorbeeld een kweek gemaakt worden van de bacteriën. Als we een allergie vermoeden, testen we speciale dieetvoeding of doen we een allergieonderzoek. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige symptoom van een huidallergie of overgevoeligheid.
Chronische oorontsteking bij katten
Bij katten zien we nog wel eens dat een poliep een chronische oorontsteking kan veroorzaken. De poliep groeit vanuit de buis van Eustachius door het trommelvlies naar buiten. Het lukt soms om de poliep (onder narcose) met een tangetje te verwijderen, maar in sommige gevallen is hiervoor een operatie nodig.