Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00
Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50
Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan
Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer
De gezondheid van uw konijn is van groot belang, maar soms is het lastig om te achterhalen of uw pluizige metgezel zich goed voelt. Konijnen tonen niet snel dat ze ziek zijn, waardoor het belangrijk is om subtiele signalen te herkennen. Als u symptomen herkent, heeft u de mogelijkheid om snel te handelen en gelijk een afspraak te maken om de gezondheid van uw konijn te waarborgen.
Het kan lastig zijn om te merken of uw konijn ziek is, omdat niet elk symptoom even duidelijk is. Verandering in gewicht is echter vaak een signaal dat er iets mis is met uw konijn, controleer daarom regelmatig het gewicht. Hoewel konijnen niet altijd direct tonen dat ze ziek zijn, zijn er enkele gedragingen die aangeven dat uw konijn pijn heeft of ziek is:
Als uw konijn niet eet, drinkt en minder ontlasting heeft, neemt u direct contact op. Dit zijn belangrijke signalen dat uw konijn ernstig ziek is.
Er zijn verschillende oorzaken die konijnen ziek maken, namelijk:
Myxomatose en VHS behoren tot de meest voorkomende en ernstige ziektes bij konijnen. Deze aandoeningen zijn lastig te behandelen, waardoor het cruciaal is om alert te zijn op mogelijke gezondheidsproblemen en symptomen bij uw konijn.
Myxomatose is een ernstige ziekte die vaak fataal is voor konijnen. Het myxomatosevirus treft zowel wilde als tamme konijnen en veroorzaakt jaarlijks veel sterfgevallen. Op konijnen die besmet zijn met myxomatose ontstaan zachte bobbels in de huid, ook wel myxomen genoemd. Deze bobbels hebben een voorkeursplaats op:
Na verloop van tijd kunnen de oogleden aan elkaar kleven, wat vaak leidt tot pusachtige afscheiding uit de ogen en neus. Myxomatose vertoont steeds vaker een atypisch symptoombeeld, wat het diagnosticeren van de ziekte moeilijker maakt. Hierdoor wordt de ziekte gemakkelijk over het hoofd gezien.
Het myxomatosevirus verspreidt zich op verschillende manieren, waaronder de beet van stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Direct contact met zieke dieren of besmette materialen vormt ook een risico voor besmetting. Helaas is het verloop van myxomatose moeilijk te beïnvloeden nadat een konijn of groep konijnen besmet is geraakt.
VHS is een zeer besmettelijke ziekte die konijnen treft en vaak leidt tot het overlijden van uw konijn. Het virus richt zich voornamelijk op de inwendige organen, met name de lever, en veroorzaakt interne bloedingen die snel tot de dood kunnen leiden. Het duurt meestal 1 tot 3 dagen voordat de eerste symptomen optreden na besmetting.
De symptomen van VHS variëren, maar er zijn enkele herkenbare tekenen zoals:
Vooral bloedingen in de luchtpijp, longen en het long- of buikvlies zijn belangrijke indicatoren dat uw konijn mogelijk VHS heeft.
Het virus verspreidt zich via verschillende wegen, waaronder speeksel, ontlasting of urine van besmette konijnen. Ook direct contact met besmette dieren, stekende insecten en zelfs materialen, zoals vers gesneden gras dragen bij aan de verspreiding van het virus.
Pasgeboren konijntjes zijn niet vatbaar voor VHS. De ziekte treft alleen konijnen ouder dan vier weken, maar komt zelden voor bij konijnen tussen 4 en 8 weken oud. Konijnen ouder dan 2 maanden lopen het grootste risico op VHS, vooral jonge vrouwtjes.
U verkleint eenvoudig de kans dat uw konijn ziek wordt door een paar maatregelen te treffen:
Vertoont uw konijn een van de symptomen dat het ziek is? Maak dan direct een afspraak of neem zo snel mogelijk contact met ons op via 030 288 5444. Bij Dierenkliniek PETComfort begrijpen we hoe belangrijk de gezondheid van uw konijn is. Ons ervaren team staat klaar om uw huisdier de zorg en aandacht te geven die het verdient.
030 288 5444 Maak een afspraak
U profiteert van de volgende voordelen bij PETComfort:
“Ik was al een poos op zoek naar een goede dierenarts in Utrecht. Toen kwam ik terecht op PETcomfort. Vriendelijke en deskundige dierenartsen met een groot hart voor dieren.”
– Vorstenbosch
“Zeer tevreden met de behandeling van mijn hond. Duidelijke uitleg over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.”
– Elles
“Ik ben ontzettend goed geholpen met mijn nieuwe kat Karel. Ik kan iedereen Petcomfort aanbevelen, fijnste dierenarts in Utrecht.”
– Alkemade
Maak kennis met het team van Dierenkliniek PETcomfort. Wij nemen de zorg van uw huisdier uit handen met onze diergeneeskundige behandelingen. Wil je bij ons komen werken? Bekijk dan onze vacaturepagina.
Dierenkliniek PETcomfort
Constant Erzeijstraat 2
3523 VV Utrecht
T: 030-2885444
E-mail: info@petcomfort.nl
Maandag: | 08.30 tot 18.00 |
Dinsdag: | 08.30 tot 18.00 |
Woensdag: | 08.30 tot 18.00 |
Donderdag: | 08.30 tot 18.00 |
Vrijdag: | 08.30 tot 18.00 |
Zaterdag: | 10.00 tot 13.00 |