Hond diarree
Uw hond heeft last van diarree wanneer de ontlasting erg dun of brijachtig is. Net zoals bij de mens is diarree vaak erg vervelend, maar meestal gelukkig ook vrij onschuldig. Diarree is een natuurlijke reactie van het lichaam van de hond, om iets uit het lichaam te krijgen wat er niet thuishoort of wat het niet gewend is. De hond voelt zich tijdelijk niet fit en kan de ontlasting moeilijk ophouden. Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over. Houden de klachten erg lang aan of vertrouwt u de situatie niet? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij onze dierenkliniek in Utrecht.
Bel: 030 288 5444 Afspraak maken
Chronische of acute diarree bij de hond?
We onderscheiden twee soorten diarree, namelijk: acute diarree en chronische diarree bij de hond. We spreken van acute diarree wanneer de klachten ongeveer 7 – 10 dagen aanhouden. Chronische diarree duurt meestal langer dan 10 dagen. Daarnaast spreken we van chronische diarree wanneer de diarree bij uw hond regelmatig terugkeert.
Wat te doen voor uw hond met acute diarree?
Bij acute diarree blijft de hond meestal nog wel eten en drinken en komt de hond verder niet ziek over. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook vaak niet nodig. Twijfelt u over de gezondheid van uw hond? Neem dan altijd contact met ons op. Met de onderstaande punten kunt u zelf al rekening houden:
- Zorg ervoor dat uw hond genoeg blijft drinken. Bij diarree verliest de hond water en zouten, deze tekorten dienen weer aangevuld te worden met water.
- Zorg ervoor dat uw hond genoeg blijft eten. Voor honden met diarree is het prettig om meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid eten te krijgen.
- Zorg ervoor dat uw hond regelmatig naar buiten kan. Diarree is vaak lastig op te houden, het kan dus voorkomen dat uw hond in huis poept. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen raden we aan wat vaker met uw hond naar buiten te gaan.
- Ruim de diarree van uw hond buiten op. Zo zorgt u ervoor dat er geen andere dieren worden besmet. De diarree van uw hond kan namelijk virussen of parasieten bevatten.
Wat zijn de oorzaken van acute diarree?
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij een hond met acute diarree, namelijk:
- Uw hond heeft iets verkeerds gegeten.
- Door een voerwisseling.
- Het drinken van vervuild drinkwater.
- Virusinfecties.
- Bacteriële infecties. Uw hond kan een infectie oplopen door stilstaand water te drinken of door de urine van andere honden. Hoe ziek uw hond van een bepaalde infectie wordt, is afhankelijk van het type en de ernst van de infectie.
Chronische diarree
Wanneer de klachten niet binnen 10 dagen verdwijnen, spreken we van chronische diarree. Als uw hond daarnaast last heeft van terugkerende diarree (recidiverende diarree), is het erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen. We raden dan aan om met uw hond langs te komen bij de dierenarts. We voeren diverse onderzoeken uit om de oorzaak van de chronische diarree bij uw hond te achterhalen. Mogelijke onderzoeken zijn:
- Bloedonderzoek
- Ontlastingsonderzoek
- Een echo
- Inwendig onderzoek met behulp van endoscopie
Wat zijn de oorzaken van chronische diarree bij uw hond?
- Allergie of intolerantie voor voedingsmiddelen of ingrediënten
- Chronische maag-darmontstekingen (Inflammatory Bowel Disease)
- Een maag-darmtumor
- Problemen aan de lever
- Problemen met de alvleesklier
- Parasieten, zoals wormen of Giardia
Het behandelen van diarree bij de hond
Hoe we uw hond behandelen, ligt aan de oorzaak van de diarree. Na het onderzoeken van uw hond stellen we, indien nodig, een behandelplan op. We kunnen bijvoorbeeld andere voeding en/of medicatie voorschrijven en vitaminetekorten (B12) aanvullen.
Maak een afspraak bij Dierenkliniek PETcomfort in Utrecht
Wanneer u vermoedt dat uw hond niet gezond is, raden we aan een afspraak te maken. Onze dierenartsen onderzoeken uw trouwe viervoeter graag. Gebruik een van de onderstaande buttons voor het maken van een afspraak.