Castratie kat (kater)
Het castreren van uw kat brengt verschillende gevolgen met zich mee. Door castratie (het verwijderen van de zaadballen) voorkomt u ongewenste zwangerschap. Ook verkleint u de kans op ongewenst gedrag, zoals sproeien, vechten met andere katten en weglopen van huis. We geven u graag meer informatie over het laten castreren van uw kat. Zo weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing neemt. Wilt u uw kat laten castreren? Maak een afspraak bij Dierenkliniek PETcomfort. Onze deskundige dierenartsen helpen u en uw kat graag verder.
- Geen kans op ongewenste nestjes
- Voorkom ongewenst gedrag, zoals sproeien
- Vriendelijke prijzen: laat uw kat castreren voor € 87,50
- Castratie uitgevoerd door gespecialiseerde dierenartsen
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u gerust contact met ons opnemen. We helpen u en uw kat graag verder!
Wat is castreren?
Bij een castratie worden de zaadballen van de kater geheel weggenomen. Met deze behandeling verwijderen we alle mannelijke hormonen. Deze hormonen zorgen namelijk voor het ongewenste gedrag dat zeer frequent optreedt bij katers. Hierbij denkt u aan sproeien in huis, vechten op straat en weglopen van huis.
Verschil sterilisatie en castratie
Vaak worden castratie en sterilisatie door elkaar gehaald. Hoewel het medisch gezien niet helemaal correct is, spreken we bij het verwijderen van de eierstokken bij een poes over sterilisatie. Het verwijderen van de zaadballen bij een kater noemen we een castratie.
Daphne Olten uit Utrecht
De voordelen van castratie
Er zitten veel voordelen aan het castreren van uw kater. Bij een castratie verwijderen we alle mannelijke hormonen, waardoor we dominant en agressief gedrag voorkomen.
Zo nu en dan krijgen we van klanten de vraag of we niet enkel de zaadstreng door kunnen knippen. De reden dat we dat niet doen, is dat we bij de kater alle mannelijke hormonen willen verwijderen. Dit is alleen mogelijk door het geheel verwijderen van de zaadballen.
Nadelen castratie
Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het castreren van uw kat:
- De kans op overgewicht neemt toe
- Het gedrag van de kater kan veranderen
Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat er vervelende gevolgen optreden na de castratie van uw kater. Wanneer u het dieet van uw kater op de juiste manier aanpast, voorkomt u dat uw kat aankomt. We adviseren u hier graag over.
Kosten castratie kat
De kosten voor de castratie van uw kat bedragen bij Dierenkliniek PETcomfort € 85,-.
Nazorg: wat te doen na de castratie van uw kat?
Na afloop van de operatie houden we uw kat een aantal uur ter observatie in onze praktijk. We wachten tot hij goed wakker is en zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de kat weer fit is, mag hij naar huis. Eenmaal thuisgekomen mag hij eerst alleen drinken en pas ’s avonds een klein beetje eten. De reden hiervoor is dat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag uw kat weer gewoon eten.
Voedingspatroon aanpassen
Omdat na de castratie de energiebehoefte van de kat omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft mag u met 25% verminderen. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw kat te blijven letten. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gecastreerde kater niet te dik te worden.
Maak een afspraak voor de castratie van uw kat
Heeft u vragen over de castratie of wilt u direct een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 030 288 5444. We staan u graag te woord.