Bloed- en urineonderzoek
Een goede gezondheid van uw hond of kat is van onschatbare waarde. Door middel van onderzoeken van bloed, urine en ontlasting achterhalen we mogelijk subtiele of duidelijke klachten bij uw huisdier. Deze onderzoeken bieden ons waardevolle inzichten in de gezondheid van uw dier en helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.
Maak een afspraak Neem contact op
Snel naar:
Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek bij uw hond of kat biedt inzicht in de gezondheid van uw huisdier. Met een bloedonderzoek sporen we aandoeningen op, stellen we een diagnose vast of testen we de effectiviteit van een behandeling.
Daarnaast is het ook mogelijk om, in overleg, een pre-anesthetisch bloedonderzoek doen voorafgaand aan een operatie. Dit onderzoek biedt inzicht voor verdere procedures, zodat uw huisdier bijvoorbeeld de juiste anesthesie krijgt.
Klachten voorafgaand aan een bloedonderzoek
Een bloedonderzoek bij uw hond of kat biedt in veel situaties waardevolle informatie en helpt ons bij het stellen van een diagnose. We raden een bloedonderzoek aan wanneer uw huisdier een van de volgende klachten ervaart:
- Veel drinken
- In huis plassen
- Vermagering
- Meer eetlust dan normaal
- Een ouder huisdier dat afvalt ondanks goede eetlust
- Futloos en bleke slijmvliezen
Neem bij een of meer van de bovenstaande klachten contact op met onze kliniek. We bespreken de situatie met u en plannen indien nodig direct een afspraak in, zodat uw huisdier snel weer de oude wordt.
Wat wordt er getest bij een bloedonderzoek van een hond en kat?
In onze kliniek beschikken we over geavanceerde apparatuur waarmee we uitgebreid bloedonderzoek kunnen uitvoeren bij uw hond of kat. Hiermee beoordelen we de functie van diverse organen, zoals de lever, nieren, schildklier, alvleesklier en het hart. Daarnaast meten we het glucosegehalte en de elektrolytenbalans, waaronder calcium, fosfaat, natrium en kalium. Ook analyseren we de eiwitten albumine en globuline. Verder kunnen we testen op virusinfecties zoals FIV, FeLV en Parvo.
Bloedafname
We nemen het bloed af uit de hals of een poot van uw huisdier, meestal zonder sedatie. Voor de bloedafname bij honden of katten scheren we de haren weg en maken we de plek schoon met alcohol.
Urineonderzoek
Urine biedt waardevolle informatie over de gezondheid van uw dier. Tijdens een urineonderzoek bij uw hond of kat meten we onder andere de pH-waarde, het soortelijk gewicht, glucose, eiwitten, nitriet, ketonen en eventueel rode en witte bloedcellen. Daarnaast controleren we met een microscoop op gruis, kristallen, bacteriën of andere afwijkende cellen.
Klachten voorafgaand aan een urineonderzoek
We raden een urineonderzoek bij uw hond of kat aan als het plasgedrag van uw huisdier is veranderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Vaak plassen
- Kleinere beetjes plassen
- Grote hoeveelheden plassen
- Op ongewenste plekken plassen (in huis)
- Onzindelijkheid
- Afwijkende kleur of geur van de urine
- Bloed bij de urine
Neem bij een of meer van de bovenstaande klachten contact op met onze kliniek. We bespreken de situatie met u en plannen indien nodig meteen een afspraak in, zodat uw huisdier snel weer de oude wordt.
Urine opvangen bij een hond
Voor een betrouwbare monstername vangt u de beste verse urine op van uw hond, bij voorkeur ’s ochtends. Gebruik een schoon bakje of een speciale opvangbak die onder uw hond kunt houden tijdens het plassen.
Bij een teefje kan het opvangen van urine soms wat lastiger zijn, maar met een soeplepel of een speciaal urine-opvangsysteem lukt het vrijwel altijd.
De urine moet binnen 3 uur onderzocht worden op de praktijk voor een waardevolle uitslag.
Urine opvangen bij een kat
Urine opvangen bij een kat kan lastig zijn. Sommige katten plassen in een schone, lege kattenbak of op plastic snippers, maar meestal hebben ze iets nodig om in te graven. Speciale plastic korrels die geen urine absorberen zijn hiervoor ideaal. Met een spuitje zuigt u de urine op en in een potje doen. De urine moet het liefst binnen 2 uur onderzocht worden. Kunt u de urine het beste in de koelkast bewaren.
Lukt het opvangen van urine bij uw hond of kat niet thuis? In onze praktijk kunnen we met een kleine ingreep de blaas aanprikken, mits het huisdier een volle blaas heeft die goed voelbaar is.
U kunt de urine tijdens openingstijden tussen 8.45 en 17.00 uur langsbrengen voor onderzoek. Op zaterdag tussen 10 en 12.30.
Ontlastingonderzoek
Met een ontlastingsonderzoek van uw hond of kat sporen we parasieten en de veelvoorkomende giardiaparasiet op. In onze kliniek inspecteren we de ontlasting en sturen we, indien nodig, monsters naar een extern laboratorium voor uitgebreidere tests.
Klachten voorafgaand aan een ontlasting onderzoek:
We raden een ontlastingonderzoek bij uw hond of kat aan als u een of meer van de volgende klachten herkent bij uw huisdier:
- Maagdarmklachten
- Diarree
- Slecht eten
- Veel eten en toch afvallen
Ontlasting verzamelen
Voor een ontlastingonderzoek van uw hond of kat hebben we een kleine hoeveelheid ontlasting nodig. Verzamel gedurende drie dagen dagelijks een kleine portie ontlasting van ongeveer een theelepel. Bewaar dit in een poepzakje, schoon bakje of met een opvangsysteem uit onze kliniek. Houd de temperatuur in de gaten: bij 4-10 graden kan de ontlasting buiten blijven, maar bij hogere temperaturen moet deze in de koelkast worden bewaard. U kunt de ontlasting tussen 8.45 en 17.00 uur langs brengen.
Laboratorium onderzoeken bij Dierenkliniek PETcomfort
Het team van Dierenkliniek PETcomfort helpt u graag bij het onderzoeken van de bovenstaande klachten bij uw huisdier. Met behulp van onze geavanceerde apparatuur zorgen we ervoor dat u snel duidelijkheid krijgt over de gezondheid van uw huisdier. Maak een afspraak of neem contact op, dan zien we u spoedig in onze kliniek.