Overgeven kat
Net als de mens heeft een kat af en toe last van maagdarmklachten. Het komt dus wel eens voor dat uw kat overgeeft. Vaak is het braken of overgeven van de kat onschuldig. Braken zorgt ervoor dat opgenomen irriterende stoffen, door bijvoorbeeld verkeerd voedsel en haarballen, uit het lichaam gaan om irritaties en ziektes te voorkomen. Soms gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over. Mocht uw kat braken en geen voedsel binnen kunnen houden, dan is het advies om de kat na te laten kijken in onze praktijk. Een kat die niet eet en geen voedsel binnen houdt, is ziek en moet onderzocht en behandeld worden.
Maakt u zich zorgen om uw kat? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. We onderzoeken uw kat graag.
Bel: 030 288 5444 Afspraak maken
Acuut overgeven of chronisch overgeven van de kat
Bij een kat is er sprake van acuut of chronisch braken. Acuut braken is wanneer het braken sinds kort gestart is. Duurt het braken langer dan 7 dagen of braakt uw kat erg vaak, dan spreken we van chronisch braken. Braken van haarballen is normaal, maar verder is braken van voedsel en water niet normaal. Dat moet altijd onderzocht worden.
Mocht de gezondheid van uw kat aanzienlijk verslechteren, dan raden we u altijd aan om voor de zekerheid bij de dierenarts langs te komen. Bij lang aanhoudend overgeven raden we ook aan langs te komen. Er kan een ergere, onderliggende oorzaak zijn. Belangrijk is om dit te laten onderzoeken.
Wanneer naar de dierenarts met uw kat?
Ga met uw kat naar de dierenarts als de gezondheid van de kat verslechtert en de kat zich anders gaat gedragen. Ga bij de volgende symptomen ook langs bij de dierenarts:
- Als uw kat erg veel afvalt
- Wanneer uw kat meer dan een dag niet wil eten of drinken
- Bij braken
- Bij diarree
- Als uw kat erg futloos is
- Bij zwarte, stinkende ontlasting
- Als u bloed tussen het braaksel ziet
- Als de kat veel drinkt en plast
- Wanneer uw kat plotseling een bolle buik heeft
Hoe herkent u een kat die misselijk is?
Braken gaat vaak gepaard met misselijkheid. Een kat die misselijk is kan gaan overgeven. Een kat uit misselijkheid echter niet altijd door over te geven. Ze stoppen vaak met eten, of blijven boven het bakje met eten zitten, zonder te eten.
Mocht uw kat last hebben van lang aanhoudend braken of de volgende symptomen, maak dan een afspraak bij de dierenarts in Utrecht.
- Minder en trager eten dan normaal
- Veel kwijlen
- Het eten van gras
- Het knarsen van de tanden
- Veel slikken en smakken
Oorzaken overgeven kat
Dat een kat overgeeft kan verschillende oorzaken hebben:
- Het overgevoelig zijn voor bepaalde voeding of het hebben van een allergie
- Een chronische maagdarmontsteking
- Problemen met de lever
- Problemen met de alvleesklier
- Problemen met de nieren
- Parasieteninfecties, zoals wormen en giardia
- Problemen met de schildklier
- Maag- en darmtumoren
- Vreemd voorwerp in de maag of darmen
- Haarballen
Het onderzoek bij de dierenarts
Als u een afspraak heeft gemaakt bij Dierenkliniek PETcomfort in Utrecht, voert een van onze dierenartsen een lichamelijk onderzoek uit bij uw kat. Om de juiste diagnose te stellen, neemt de dierenarts vaak ook bloed af voor een bloedonderzoek. Ontlastingsonderzoek, een röntgenfoto zijn ook onderzoeksvarianten die onze dierenarts uit zou kunnen voeren. Soms verwijzen we door naar een specialistische kliniek die echo en endoscopie kan uitvoeren.
Maak een afspraak
Maak een afspraak als u zich zorgen maakt om de gezondheid van uw kat. Het maken van een afspraak kan telefonisch of online via de onderstaande buttons.